Росіяни прикривались українськими полоненими як "живим щитом": розпочато розслідування

Росіяни прикривались українськими полоненими як

Російські окупанти прикривались українськими полоненими як "живим щитом" під час спроби атаки позицій Збройних сил України. Внаслідок відео, яке поширили в мережі, Офіс генпрокурора розпочав розслідування.

Про це повідомила пресслужба Офісу Генерального прокурора в Telegram-каналі. Як зазначається, було розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

В Офісі розповіли, що у мережі інтернет журналістами Радіо Свобода був поширений відеоматеріал, який і став підставою для внесення відомостей до ЄРДР. На цьому відео російські військовослужбовці знехтували нормами міжнародного гуманітарного права - під час здійснення бойових дій проти Сил оборони України на Запорізькому напрямку вони використовували українських полонених захисників як "живий щит".

Наразі проводяться першочергові слідчі, розшукові дії.

Нагадаємо, Україна досягла домовленостей з рф щодо відвідання сотень військовополонених до кінця поточного року, повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Як наголосив Лубінець, Україна зможе мати "хоч якийсь доступ" до своїх громадян.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у полоні російської федерації перебувають 28 тис. мирних жителів України, заявив під час міжнародної конференції з прав людини "Свобода або страх" омбудсмен України Дмитро Лубінець. Наразі українська влада не може перевірити їхній стан, адже представники від України не мають змоги потрапити до російських вʼязниць. 2 тис. полонених - це українці, вік яких більш ніж 65 років. 

Головне