Росіяни працюють над створення ядерної зброї космічного базування,- CNN

Росіяни працюють над створення ядерної зброї космічного базування,- CNN

росія працює над створенням ядерної космічної зброї, яка могла б знищувати супутники. Про це від власних джерел в американській розвідці дізнався телеканал CNN.

"Ця нова зброя, відома військовим космічним експертам як ядерний електромагнітний імпульс, створить імпульс електромагнітної енергії та потік сильно заряджених частинок, які прорвуться через космос, щоб зруйнувати супутники, що літають навколо Землі", - вказано у матеріалі. 

Її застосування потенційно має змогу порушити роботи значної кількості як комерційних, так і урядових супутників, від яких залежить "світ внизу" та які дають людям змогу користуватися мобільними та інтернетом, розраховуватися картками тощо.

У США є дані, що росії вдалося досягти певного прогресу у зусиллях з розробки ядерної зброї космічного базування.

"Наші знання про прагнення рф до створення ядерного протисупутникового потенціалу налічують багато місяців, якщо не кілька років. Але тільки останніми тижнями розвідувальна спільнота змогла з більшою впевненістю оцінити, як саме росія продовжує домагатися цього", - зауважив днями представник Ради нацбезпеки Джон Кірбі.

Розвідники не виключають, що насправді "можливість запустити в космос систему, яка теоретично може завдати якоїсь шкоди" існує, але наразі цього не сталося.

Один з представників Пентагона, з яким поспілкувалось видання, зазначив, що наразі важко оцінити, чи буде здатна російська розробка впливати на супутники GPS та ядерного управління, які працюють на вищій орбіті, ніж комерційні та урядові, які перебувають над низькою навколоземною орбітою. Такі супутники були сконструйовані таким чином, щоб бути невразливими для ядерного вибуху. Втім співрозмовник CNN додав, що теоретично навіть вони "можуть бути вразливими" залежно від того, наскільки близько вони знаходяться до ядерної зброї, скільки їм років і наскільки сильним буде вибух . 

У рф дані про розробку нової зброї назвали голослівними чутками. Заступник очільника МЗС рф Сергій Рябков заявив, що США "займаються зловмисним вигадуванням і приписують нам різного роду дії чи наміри, які їх не влаштовують".

Як писав "Ми-Україна" раніше, воєнізоване угруповання хуситів здійснило ракетний удар по нафтовому танкеру Pollux у Червоному морі.  Судно 24 січня вийшло з російського порту Новоросійськ та мало дійти до індійського Парадіпі 28 лютого. 

Головне