Росіяни повторно замінували ЗАЕС, - голова МАГАТЕ

Росіяни повторно замінували ЗАЕС, - голова МАГАТЕ

Російське окупаційне військо знову встановило міни по периметру захопленої ними Запорізької АЕС. Про це розповів очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі в офіційному звіті.

"Міни по периметру ЗАЕС – у буферній зоні між внутрішньою та зовнішньою огорожею об’єкта, які раніше були виявлені командою МАГАТЕ й вилучені в листопаді 2023 року, – тепер знову на місці", - вказано у документі.

Агентство вчергове наголосило на тому, що наявність мін на атомній станції не відповідає нормам безпеки МАГАТЕ.

Гроссі нагадав, що раніше цього тижня його співробітникам вдалось отримати доступ до реакторного залу енергоблока №6. Нині вони продовжують шукати шляхи потрапити і до інших частин та дахів усіх шести турбінних залів на об'єкті.

Окремо фахівці МАГАТЕ повідомили про черговий випадок зникнення резервного живлення ЗАЕС упродовж восьми годин. З ладу вийшли два резервні силові електротрансформатори. 

"Попри те, що резервна лінія 330 кіловольт залишалася доступною і могла б забезпечити енергією ЗАЕС у разі втрати лінії 750 кВ, збій зменшив резервування і без того крихкого джерела живлення. Ці дві лінії електропередач є єдиними, які залишаються доступними для найбільшої в Європі атомної електростанції, порівняно з чотирма лініями 750 кВ і шістьма лініями 330 кВ до конфлікту", - йдеться у звіті. 

У МАГАТЕ підсумували, що ситуація на захопленій росіянами Запорізькій АЕС залишається "вкрай тривожною".

Нагадаємо, "Енергоатом" попередньо оцінив заподіяну російськими окупантами Запорізькій АЕС шкоду у 30 мільярдів гривень, ще понад 167 млрд грн становить недоотримана вигода української компанії. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що тільки санкції проти російської атомної індустрії можуть спонукати росіян піти з ЗАЕС.

Головне