Росіяни не допускають представників МАГАТЕ до важливих для ядерної безпеки ділянок ЗАЕС

Росіяни не допускають представників МАГАТЕ до важливих для ядерної безпеки ділянок ЗАЕС

Представники Міжнародного агентства з атомної енергії, які працюють на окупованій Запорізькій атомній електростанції, досі не мають доступу до деяких важливих для ядерної безпеки ділянок ЗАЕС. Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

За його словами, від квітня співробітники агентства не лише не мають доступу до певних ділянок на ЗАЕС, але також не можуть поговорити з персоналом станції.

"Із квітня всі шість реакторних блоків перебувають у стані холодної зупинки. Місія МАГАТЕ з підтримки та допомоги в Запоріжжі (ISAMZ) не має доступу до деяких важливих для ядерної безпеки ділянок на майданчику Запорізької АЕС, а також до відкритих дискусій з усім відповідним персоналом", - заявив Гроссі.

Він наголосив, що таким чином МАГАТЕ складно неупереджено оцінювати ситуацію на станції, зокрема щодо дотримання семи основних принципів.

Водночас Рафаель Гроссі констатував - ситуація на ЗАЕС залишається нестабільною.

"Всі сім стовпів ядерної безпеки були повністю або частково скомпрометовані. На початку квітня Запорізька АЕС вперше за майже півтора року зазнала прямих атак. Ці атаки порушили перший з п'яти конкретних принципів захисту Запорізької АЕС, які я вперше виклав Раді керуючих рік тому. Атаки та часті відключення ліній електропередач за межами майданчика через військові дії створюють серйозну ситуацію", - наголосив гендиректор МАГАТЕ.

Крім того Гроссі додав - на ЗАЕС існують ризики для ядерної та фізичної ядерної безпеки.

Як повідомляли "Ми-Україна", російські окупанти розмістили на захопленій Запорізькій атомній електростанції чеченських бойовиків.

Головне