Росіяни готують хвилю "гібридних" атак на Молдову, - МО Британії

Росіяни готують хвилю

Велика Британія б'є на сполох стосовно намірів Москви націлити хвилю "гібридних" атак на Молдову перед виборами в країні та референдуму щодо її вступу в ЄС. 

Як пише Bloomberg, британське оборонне відомство регулярно надає розвідувальну інформацію молдовським колегам, щоб ті мали час та змогу протидіяти потенційним загрозам з боку рф. Вже сьогодні у Лондоні відбудуться зустрічі голови МЗС Молдови Михайлом Попшоєм із міністром Європи Британії Нусратом Гані,  також міністрів оборони двох держав. Їх буде присвячено питанню "підривного втручання рф".

росію неодноразово обвинувачували у спробах втручання в електоральний процес, зокрема і в Молдові. Кремль традиційно від усіх звинувачень відхрещується. 

Минулого тижня очільник молдовського зовнішньополітичного відомства заявив, що росія застосовує цілей спектр різних засобів та методів для підриву демократії в Молдові. Серед іншого йдеться про створення росіянам дипфейків, створених із використанням технологій штучного інтелекту.

"Те, що ми бачимо в Молдові зараз, швидше за все, буде використано на майбутніх виборах у наших країнах-партнерах на Заході", - додав Попшой.

Нагадаємо, найбільший авіаперевізник у Фінляндії Finnair оголосив про призупинення польотів на схід Естонії, зважаючи на збої у роботі GPS у цьому регіоні. Естонська сторона обвинуватила у втручанні у систему глобального позиціювання росію.

Як писав "Ми-Україна" раніше, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що у США є докази спроб китайського режиму "впливати і, ймовірно, втручатися" у прийдешні вибори американського президента.

Головне