Росіяни депортують українців до ЄС, щоб створити міграційну кризу: СБУ викрила схему

Росіяни депортують українців до ЄС, щоб створити міграційну кризу: СБУ викрила схему

Служба безпеки України зібрала докази та оголосила про підозру двом ватажкам з окупаційного “МВС рф по Запорізькій області”, які організовували депортацію українців з тимчасово окупованої територій. Про це повідомляє СБУ в Telegram. 

Йдеться про двох громадян рф: 

  • Миколу Опришка, який очолює загарбницьку установу,
  • Костянтина Разигріна - керівника “міграційного управління”.

Зловмисники примусово вивозили мешканців тимчасово окупованої частини Запоріжжя до Ростовської області, а потім до північно-західного кордону рф за Латвією. 

За даними слідства, таким чином росіяни намагалися штучно створити міграційну напругу в країнах ЄС. 

Люди, яких депортували, були змушені йти пішки до прикордонних застав Латвії під виглядом біженців до ЄС. У разі спротиву їм погрожували розстрілом та репресіями проти близьких, які залишилися на окупованій території. 

“Маршрут” депортованих українців пролягав через Мелітополь, звідки їх потім вивозили до “перевалочного табору” в селищі Синявське Ростовської області. Там людей об'єднували в групи для подальшого “конвоювання” до прикордонних територій рф, зокрема Псковської області, що межує з Латвією. 

Також встановлено, що після депортації людей рашисти розграбовували їхні домовіки та майно. Задокументовано викрадення 74-річного жителя тимчасово окупованого міста Пологи на Запоріжжі з його власної оселі. Потім літню людину вивезли в лісопосадку за 10 кілометрів від кордону з ЄС, де з іншими “біженцями” гнали у напрямку однієї з прибалтійських країн. 

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ оголосили Опришку та Разигріну про підозру за статтею Кримінального кодексу України порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, на підконтрольну Україні територію з тимчасово окупованої частини Херсонщини повернули сім'ю з підлітком.

Головне