росія за два роки здійснила понад 1000 атак на енергосистему України, - Галущенко

росія за два роки здійснила понад 1000 атак на енергосистему України, - Галущенко

Від жовтня 2022 року до вересня 2024 року українська енергетична інфраструктура зазнала 1024 російських атак.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко під час міжнародної конференції “Об’єднані заради справедливості” - United for Justice.

Він підкреслив, що жоден вид енергетичної інфраструктури не залишився неушкодженим від атак. За цей період втрачено понад 9 ГВт потужностей, включно з окупованими 18 ГВт генерації, в тому числі Запорізькою АЕС.

Галущенко також зазначив, що наймасованіша атака відбулася 26 серпня, коли було використано 236 дронів і ракет різного типу, зокрема балістичні ракети, що вперше були спрямовані на підстанції. Це призвело до відключення електропостачання для 4 мільйонів українців і вплинуло на 12 регіонів країни. На повне відновлення електропостачання знадобилося 13 днів.

Міністр підкреслив, що ці атаки є прямим порушенням міжнародного права і Статуту ООН, а також підривають основні принципи ядерної безпеки.

Як писали “Ми-Україна” раніше, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі оголосив про новий масштабний пакет допомоги Україні під час свого першого візиту до Києва.

Головне