росія використовує Киргизстан для торгівлі з Європою в обхід санкцій, - Euronews

росія використовує Киргизстан для торгівлі з Європою в обхід санкцій, - Euronews

Москва активно використовує Киргизстан як ключову третю країну для підтримки торговельних відносин з європейськими державами, попри численні санкційні заходи. Про це свідчать дані розслідування Euronews Business.

За даними Інституту Брукінгса, після початку широкомасштабної війни рф в Україні у лютому 2022 року відстежується суттєве зростання експорту з багатьох країн світу, особливо європейських, до Киргизстану. Експерти вважають це ознакою того, що ця центральноазійська країна стала важливим транзитним пунктом для російської торгівлі.

"Киргизстан став найважливішим каналом для підтримки торгівлі рф з Європою, незважаючи на санкції. Експорт Киргизстану до росії різко зріс з 393 млн доларів  у 2021 році до більш ніж 1,07 млрд доларів у 2022 році, що свідчить про значне зростання торговельної діяльності, яка сприяє обходу рф санкцій. Країна досягла приголомшливого зростання експорту до ЄС на 953%, що насамперед зумовлено її стратегічним становищем як транзитного пункту", - розповів гендиректор Freight Right Global Logistics Роберт Хачатрян.

Експерт Вук Вуксанович з LSE IDEAS вважає, що Киргизстан став ключовим транзитним пунктом для західних товарів у рф через своє стратегічне розташування між росією, Китаєм та Європою. Киргизстан, член ЄАЕС та ОДКБ, шукає нові економічні можливості через втрату доходів від переказів з росії. Водночас, за його словами, у разі запровадження санкцій проти Бішкеку росіяни шукатимуть нові маршрутів обходу обмежень.

"Найбільша проблема полягає в тому, що цього не сталося б, якби не було достатньої кількості західних країн, особливо в Європі, які, як і раніше, готові торгувати з росією і використовувати для цього правові та логістичні лазівки. Це йде в обох напрямках, і це стосується не лише купівлі європейцями російських товарів та ресурсів, а й продажу технологій та товарів подвійного призначення", - додав Вуксанович.

Серед країн, чий експорт до Киргизстану різко зріс після початку війни, – Німеччина, Польща, Литва, Італія, Чехія та Сербія. Експерти підкреслюють, що ці країни потенційно можуть продовжувати торгівлю з росією саме через Киргизстан.

Особливу увагу привертає торгівля товарами подвійного призначення, технологіями, транспортними засобами та навіть предметами розкоші. Майкл Ешлі Шульман з Running Point Capital Advisors зазначає, що лише 10% автомобілів, імпортованих до Киргизстану, залишаються там. Він нагадав, що "сотні товарів з ЄС опинилися в російській військовій техніці",

Щодо російського експорту, Шульман зазначає, що рф використовує Киргизстан як хаб для обходу санкцій при постачанні енергоносіїв до Європи. Крім того, Москва експортує сільськогосподарську продукцію (включно з краденим збіжжям з України), промислове обладнання, метали та мінерали. Закупівлі ЄС російських металів, за його словами, навіть зросли з початку повномасштабної війни. 

Як писав "Ми-Україна", раніше цього місяця у Великій Британії виписали перший штраф за порушення антиросійських санкцій.

Головне