росія вербує жінок-в’язнів для війни в Україні, - NYT

росія вербує жінок-в’язнів для війни в Україні, - NYT

Група жінок була звільнена з в'язниці під Санкт-Петербургом наприкінці травня та відправлена на фронт. Їм запропонували помилування та значну зарплату в обмін на службу, повідомляє The New York Times.

Колишні ув'язнені, які підтримують зв'язок з тими, хто залишився у в'язницях, повідомили, що військові вербувальники забрали кількох жінок із в'язниці під Санкт-Петербургом. Незрозуміло, чи є це одиничним випадком, пілотною програмою чи початком масштабного вербування жінок-засуджених.

Залучення ув’язнених жінок до лав ЗС рф розпочалося восени минулого року, через рік після того, як військові почали пропонувати чоловікам-засудженим помилування та зарплату в обмін на бойову службу. На початку вторгнення в росії відбували покарання близько 30 000 жінок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Малюська розповів про різницю між українськими та російськими ув'язненими на війні

Військові вербувальники пропонували ув'язненим контракти на один рік для служби снайперами, бойовими санітарами та фронтовими радистами, з умовами помилування та зарплатою, еквівалентною приблизно 2000 доларів на місяць. Попри небезпеку, близько 40 з 400 в'язнів колонії підписали контракти.

Вербування жінок-засуджених відбувається в той час, коли російський уряд шукає нові способи залучити волонтерів, щоб уникнути непопулярного призову. Міністерство оборони росії та пенітенціарна служба не коментували цю програму.

МОЖЕ БУТИ ЦІКАВО: Росіяни вербують африканців для війни в Україні, щоб не оголошувати мобілізацію, - МО Британії

Суворі умови в російських в'язницях сприяли рішенню деяких жінок піти на військову службу. Засуджені у в'язниці під Санкт-Петербургом змушені були працювати до 12 годин на день у лісопильній майстерні, навіть при мінусових температурах взимку.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, упродовж минулого тижня з місць позбавлення волі на Рівненщині до військових частин поїхали перші засуджені, звільнені судами від відбування покарання для подальшого підписання контракту із ЗСУ.

Головне