росія продала краденого українського зерна на майже $1 млрд, - WSJ

росія продала краденого українського зерна на майже $1 млрд, - WSJ

З 2022 року росія, спільно з партнерами, продала вкрадене з окупованих територій України зерно на суму близько одного мільярда доларів. 

Про це повідомляє The Wall Street Journal.

За даними розслідувачів, російські фірми та їхні партнери створили широку мережу клієнтів для продажу вкраденого зерна. До цієї мережі входять компанії, відповідальні за вторгнення, кримський бізнесмен Ганага, який через свою компанію Agro-Fregat LLC співпрацює х Сирією та Ізраїлем, а також фірма, яка торгує з ОАЕ.

У першій половині 2024 року з окупованого Маріуполя до Туреччини відправили 15 кораблів із 81 тисячами тонн пшениці. Хоча Туреччина запевняє, що заборонила вхід судам з окупованих українських портів.

За словами заступника міністра сільського господарства Дмитрасевича, з 2022 року було викрадено та продано понад 4 мільйона тонн зерна, загальною вартістю близько 800 мільйонів доларів. Крім того, вартість загального викраденого зерна може сягати 6,4 мільярд доларів.

росія експортує зерно переважно маленькими кораблями або наземними шляхами. До цієї схеми залучені й іноземні судна.

Як писали “Ми-Україна” раніше, Україну, Молдову, Румунію та Болгарію сколихнув землетрус ввечері 16 вересня. Підземні поштовхи сталися у Румунії, однак відчутними вони були і за межами країни.

Головне