росія планує встановити морські міни на шляху суден, що вивозять українське зерно

росія планує встановити морські міни на шляху суден, що вивозять українське зерно

Міноборони Великої Британії обвинуватило рф у намірі замінувати український гуманітарний коридор в акваторії Чорного моря. Відповідний висновок відомство оприлюднило у свідому розвідувальному звіті. 

Їх можуть закласти на підходах до українських портів, кажуть у розвідці. Таким чином окупанти хочуть стримати експорт українських аграрних вантажів.

"Розсекречені дані показують, що рф може продовжити атакувати цивільне судноплавство в Чорному морі, в тому числі встановлюючи морські міни на підходах до українських портів", - вказано у звіті. 

При цьому фахівці наголошують, що російська сторона навряд чи ставить перед собою мету відкрито топити цивільні кораблі, натомість прагне перекласти провину за напади на них на Україну. 

 У розвідці підкреслили, що ці дані публікують задля того, що публічно викрити викрити тактику агресора і таким чином запобігти подібним інцидентам.

Британія вчергове наголосила, що створила в чорноморській акваторії необхідні для відстеження дій росії можливості розвідки та спостереження.

"Ми прагнемо забезпечити, щоб Україна могла продовжувати експортувати свою с/г продукцію всіма відповідними маршрутами, включаючи її "гуманітарний коридор", суходолом та через Дунай. Великобританія продовжить працювати з Україною та низкою міжнародних партнерів для досягнення цієї мети", - зазначено у звіті.
 

Як писав "Ми-Україна" раніше, напередодні у ВМС ЗСУ заявили, що попри зрив росією "зернової угоди" та неодноразові погрози бити по суднах, які прямують до узбережжя України вже 10 кораблів скористалися українським гуманітарним коридором.

Головне