росія навряд зможе захопити нові території України найближчими місяцями, - NYT

росія навряд зможе захопити нові території України найближчими місяцями, - NYT

Попри спроби наступу навесні та на початку літа, росія зазнала значних втрат, не досягнувши суттєвих територіальних здобутків. Великий прорив рф та захоплення нових територій найближчим часом малоймовірні, переконані американські офіційні особи та експерти, опитані NYT.

Російська армія намагалася захопити території за межами Харкова та відновити наступ на сході України, користуючись окупацією Авдіївки. Однак ці спроби призвели до тисяч втрат серед російських військ при мінімальних територіальних здобутках.

"Українські сили зараз тонко розтягнені, і попереду на них чекають важкі місяці боїв, але великий прорив рф зараз малоймовірний", – наголосив старший науковий співробітник програми росії та Євразії Фонду Карнегі за міжнародний мир Майкл Кофман. після нещодавніх відвідин України.

Експерти вказують на зміну фокусу війни. Хоча українська сторона наполягає на боротьбі за повернення своєї землі, все більше американських офіційних осіб вважають, що війна стосується насамперед майбутнього України в НАТО та Євросоюзі.

Ерік Чіарамелла, колишній співробітник розвідки, зазначає, що за останні 18 місяців стало зрозуміло, що ні рф, ні Україна "не мають можливостей істотно змінити ситуацію на лінії фронту". Він та інші американські офіційні особи вважають, що США та їхнім союзникам потрібно зробити довгострокові інвестиції, щоб дати Україні можливість утримувати свої позиції, виснажувати Москву та завдавати їй шкоди.

Також американські чиновники вважають передчасним вимагати від України починати переговори з ворогом. Натомість, 61 мільярд доларів допомоги, схваленої Конгресом США, зміцнює оборону України та стримує російський наступ.

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент Франції Емманюель Макрон назвав, які дві країни є головними противниками вступу України в НАТО.

Головне