росія на продажу скрапленого газу ЄС заробила €6 млрд у 2023 році: топ-покупці - Іспанія та Франція

росія на продажу скрапленого газу ЄС заробила €6 млрд у 2023 році: топ-покупці - Іспанія та Франція

Попри санкції та тверді наміри ЄС відмовитися від російських енергоносії продаж газу продовжує приносити агресору величезні прибутки. Держави-члени боку за підсумками поточного року вже закупили у рф скрапленого природного газу (LNG, liquefied natural gas) на понад 6 млрд євро, пише The Telegraph. 

"Країни Європейського Союзу цього року непомітно профінансували військову машину Володимира Путіна на суму 6,1 мільярда євро за рахунок купівлі LNG", - наголошує видання. 

При цьому у топ-трійці покупців, почесні друге та третє місця у 2023 році посіли Іспанія та Франція. За обсягами їм випереджає лише Китай. До переліку покупців російського енергоносія входять також і Естонія та Литва, які є одним з найзатятіших прибічників України в ЄС. 

Статистичні дані показують, що цьогоріч в період з січня по вересень Москва отримала 1,8 мільярдів євро оплати за придбаний Мадридом газ. Франція за той самий проміжок часу за російські партії LNG-газу заплатила рф - 1, 5 млрд євро, а Бельгія - 1,36 млрд євро. 

У той час, коли ЄС сподівається позбавити "путінський режим" грошей на фінансування війни в Україні, число вантажних суден, які завантажені скрапленим газом курсують з росії до країн Європи, збільшилося.

Попередні підрахунки показали, що імпорт російського ресурсу у порівнянні з показниками за 2021 рік - до повномасштабного вторгнення -  збільшились на 40%.

Нагадаємо, раніше цього місяця у ЄС завили про готовність розпочинати переговори щодо ухвалення нового 12-го пакету санкцій проти росії. Стало відомо, що до його вмісту може увійти заборона на скраплений газ з рф. Таке ембарго тривалий час було вимогою Польщі та країн Балтії, однак раніше Європейська комісія не планувала вводити такі обмеження.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Литва анонсувала, що введе штрафи за порушення міжнародних санкцій, а зібрані санкційні суми будуть спрямовані до Фонду співробітництва для відновлення України. 

Головне