росія може напасти на Швецію для отримання контролю над Балтійським морем, - Міноборони країни

росія може напасти на Швецію для отримання контролю над Балтійським морем, - Міноборони країни

росія може напасти на Швецію для отримання контролю над Балтійським морем. Про це заявив міністр оборони країни Пол Йонсон, повідомляє Politico.

За словами очільника Міноборони Швеції, після нападу на Україну росія становить суттєву загрозу для всього Північноатлантичного альянсу.

“росія становить загрозу для Швеції, як і для решти країн НАТО. Ми не можемо виключати російського нападу на нашу країну”, - заявив Йонсон.

Керівник оборонного відомства Швеції додав, що москва “готова йти на серйозні військові й політичні ризики” й саме тому Швеція реалізує програму з розширення свого  флоту. 

“Після початку російського вторгнення в Україну військове й торгове значення Балтійського моря для Кремля ще більше зросло. Тому ми повинні враховувати агресивні наміри росії у наших військових планах”, - зазначив Йонсон.

Журналісти Politico також наводять слова колишнього головнокомандувача Збройних сил Швеції Міхаеля Бюдена, який у травні цього року заявив, що російський диктатор Володимир Путін мріє про шведський острів Готланд.

“Якщо росія візьме під контроль і перекриє Балтійське море, це матиме величезний вплив на наше життя - у Швеції та всіх інших країнах, що межують з Балтійським морем. Ми не можемо цього допустити”, - наголосив тоді Бюден.

Як повідомляв “Ми-Україна” раніше, уряд Швеції представив законопроєкт про розширення військової співпраці з НАТО у 2024 році. Країна планує направити близько 600 військовослужбовців контрактної служби до Латвії, які діятимуть спільно з силами Альянсу.

Головне