росія може напасти на НАТО протягом трьох-п'яти років, – міністр оборони Данії

росія може напасти на НАТО протягом трьох-п'яти років, – міністр оборони Данії

Міністр оборони Данії Троельс Лунд Поульсен заявив, що росія наразі переозброюється і може здійснити напад на НАТО протягом трьох-п'яти років.

Про це він зазначив в інтерв'ю газеті Jyllands-Posten, передає Reuters. За його словами, Данії необхідно прискорювати свої військові інвестиції.

"Потенціал росії у виробництві військової техніки надзвичайно зріс. Не можна виключати, що протягом трьох-п'яти років росія випробує на міцність статтю 5 і солідарність НАТО. Це не була оцінка НАТО у 2023 році. Це нові знання, які зараз виходять на перший план", – заявив він.

На думку міністра, прямої загрози для Данії немає. Водночас Північноатлантичний альянс може зіштовхнутися  з гібридними атаками, що спрямовані на дестабілізацію країни-члена.

"росія потенційно має бажання зробити це. Тепер вони також можуть мати можливість отримати військовий потенціал раніше, ніж ми очікували. Є підстави для справжнього занепокоєння", – наголосив він.

Він додав, що зміна оцінки загрози сталась після того, як інші європейські країни НАТО виступили з подібними попередженнями протягом останніх тижнів.

Нагадаємо, Україна розпочала переговори з Данією стосовно укладання двосторонніх безпекових зобов'язань. Ці переговори розпочалися в рамках виконання Спільної декларації G7 про підтримку України, до якої Данія приєдналася однією з перших разом із іншими країнами Північної Європи.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, перша леді України Олена Зеленська разом з міністром охорони здоров'я Данії Софі Леде та керівницею Копенгагенської лікарні імені Марії Єлизавети Мерете Ланге відвідали Київську обласну дитячу лікарню.

Головне