Рощина померла у російському полоні: смерть журналістки підтвердили росіяни

Рощина померла у російському полоні: смерть журналістки підтвердили росіяни

Українська журналістка Вікторія Рощина померла 10 жовтня у російському полоні - її смерть документально підтвердила сторона країни-агресорки.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

"У мене є офіційне документальне підтвердження від російської сторони про смерть української журналістки Вікторії Рощиної, незаконно позбавленої свободи росією", - написав він.

Омбудсмен повідомив ООН та МКЧХ, щоб вони зафіксували факт смерті цивільної особи, яку незаконно утримувала рф.

Від зауважив, що незаконні арешти та викрадення журналістів стали ще одним інструментом росії у боротьбі проти свободи слова та наголосив, що рф знову порушила норми Женевських конвенцій та міжнародного гуманітарного права.

"Міжнародна спільнота повинна тиснути на росію, аби всі винні у злочинах було притягнуті до відповідальності", - йдеться у дописі.

Що відомо про незаконне ув'язнення Рощиної

 

Жінка зникла у серпні 2023 року на тимчасово окупованій території України. У вересні її родичі подали заяву про розшук до відповідних органів, а також звернулися до Офісу Омбудсмана.

Лише у травні 2024 року росія підтвердила, що жінка затримана і знаходиться на території рф. Цю інформацію також підтвердив Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, у бою проти російських окупантів загинув рідний брат телеведучого та військовослужбовця Даніеля Салема.

Головне