Рош га-Шана в Умані: лікарі готуються протидіяти небезпечним хворобам

Рош га-Шана в Умані: лікарі готуються протидіяти небезпечним хворобам

Українські медики постійно моніторять епідеміологічну ситуацію в Умані, куди з'їжджаються тисячі хасидів для святкування юдейського нового року Рош га-Шана.

Про це повідомила Державна установа “Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України”.

Нещодавно лікарі провели навчання та відпрацювали алгоритм дій медичних закладів Умані на випадок виникнення особливо небезпечних інфекцій, зокрема тих, що мають міжнародне значення. Перевірили також медичні заклади міста. 

“У зв’язку з тим, що за даними ВООЗ, у країнах, із яких прибувають паломники, фіксуються випадки циркулюючого поліовірусу вакцинного походження, ДУ “Черкаський ОЦКПХ МОЗ” визначив шість місць відбору для проведення досліджень стічних вод, відкритих водоймищ, питної води та ґрунту для визначення інтенсивності циркуляції ентеровірусів на території місць паломництва, їх типового складу, наявності “диких” поліовірусів та оцінки ефективності роботи очисних споруд”, – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр Ізраїлю закликав хасидів не їхати в Умань

Моніторять в Умані й місця з продажу харчових продуктів, питної води. Особлива увага прикута до стану атмосферного повітря та радіаційного фону. 

Нагадаємо, Рош га-Шана (юдейський новий рік) у 2024 році відзначають з вечора 2 жовтня до вечора 4 жовтня. Посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський повідомив, що 27 вересня до Умані прибули ізраїльські поліцейські, аби допомагати українським колегам підтримувати правопорядок на час святкування Рош га-Шана. 

Як писав “Ми-Україна” раніше, до Умані не змогли дістатися понад 14 тисяч хасидів через масований обстріл Ізраїлю Іраном. 

Головне