Робота у Норвегії: українцям дозволять працювати на високооплачуваній роботі

Робота у Норвегії: українцям дозволять працювати на високооплачуваній роботі

Українцям, які через повномасштабне вторгнення росії виїхали до Норвегії, дозволять працювати на високооплачуваній роботі. Зокрема, вони зможуть тепер працювати водіями автобусів.

Про це повідомило норвезьке видання e24.no. Як зазначається, до кінця 2023 року буде представлений законопроєкт, згідно з яким українці матимуть змогу працевлаштовуватись водіями автобусів та вантажівок. До цього громадяни з країн поза Євросоюзом діяло обмеження у чотири роки проживання.

Якщо за цей законопроєкт проголосують, то це допоможе країні закрити сотні вакансій у транспортній галузі, адже наразі компанії у Норвегії потребують водіїв. Водночас українці не мають змоги працевлаштуватися, хоча і велика кількість з них має досвід роботи водіями вантажівок та автобусів у своїй країні.

"Чотирирічний ценз проживання є несправедливим, коли поляки та словаки можуть приїхати сюди й отримати роботу майже за день", – пояснила водійка з України Наталія Мон.

Міністерство транспорту Норвегії винесло пропозицію щодо визнання навчання водіїв українських автобусів та зниження до них вимог. Міністерство праці та інклюзії запропонувало тимчасово звільнити українців-водіїв від вимоги про проживання за умови, що вони нададуть довідку з поліції своєї держави.

Після початку повномасштабного вторгнення в Норвегію на тимчасовий захист приїхало близько 70 тис. українців, серед яких є і сотні водіїв.

Директор однієї з транспортних компаній у Норвегії заявив, що, ймовірно, навесні вже можна буде залучити перших українських біженців до роботи. Зокрема, у Бергені вже на роботу записалося 40 водіїв. Тож, на його думку, протягом 2024 року можна буде залучити близько 200 українських водіїв до роботи в країні.

Директор також зазначив, що тимчасова зміна закону буде виграшною для всіх сторін: як для українців, які отримають гідну роботу, так і для влади у вигляді податкових надходжень і для галузі, яка закриє вакантні робочі місця.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Норвегія оголосила про додаткову допомогу Україні. Зокрема, країна виділить 1,8 млрд доларів до кінця цього року та надасть допомогу на початку наступного року.

Головне