рф вкрала майже 6 млн тонн українського зерна на окупованих територіях, - доповідь Конгресу США

рф вкрала майже 6 млн тонн українського зерна на окупованих територіях, - доповідь Конгресу США

За минулий рік росія вкрала близько шести мільйонів тонн пшениці, зібраної на тимчасово окупованих українських територіях. Відповідні дані наведені у доповіді американського Конгресу стосовно війни, яку росія розв'язала в Україні на продовольчу безпеку.

Для перевезення краденого агресор використовував вантажні судна, що проходили через Туреччину до портів Сирії, Ізраїлю, Ірану, Грузії та Лівану.

"Ми не можемо підтвердити, чи знали покупці російських вантажів про українське походження зерна", - вказано у тексті доповіді Конгресу.

У звіті також зазначається, що наслідки російсько-української війни стали “основними рушійними силами одного з найбільш руйнівних періодів за останні десятиліття для глобальної продовольчої безпеки”.

Нагадаємо, президент Української зернової асоціації Микола Горбачов ще у травні сказав, що росіяни викрали з України близько чотирьох мільйонів тонн зерна. Покупцями краденого стали підсанкційні країни. Але навіть вони  обережно ставляться до незаконно вивезеного з України продовольства. Зокрема, був випадок, коли відмовилась купувати крадене зерно Лівія.

“За краденим зерном кораблі заходять як злочинці – вночі: відключають GPS-трекери, проходять як невидимки, вантажаться, а потім йдуть у невідомому напрямку. Однак програма marine traffic дає змогу відстежити, куди ці кораблі прямують, скільки і що перевозять. Усі факти Україна фіксує”, – пояснив тоді голова УЗА.

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент України Володимир Зеленський висловив співчуття народу ПАР через загибель людей у пожежі в Йоганнесбургу. Попередньо, йдеться про щонайменше 73 загиблих.

Головне