рф не запросять на 80-ту річницю визволення концтабору Аушвіц-Біркенау

рф не запросять на 80-ту річницю визволення концтабору Аушвіц-Біркенау

Російських представнинів не запросять на заходи з нагоди 80-ї річниці визволення нацистського концтабору Аушвіц-Біркенау в Освенцимі (Польща), що відбудуться 27 січня 2025 року.

Про це повідомила пресслужба Музею Аушвіц-Біркенау.

Директор музею Пьотр Цивінський підкреслив, що під час відзначення пам’яті жертв табору буде наголошено також на темі свободи.

"Це річниця визволення. Ми пам’ятаємо жертв, але ми також святкуємо свободу. Важко уявити присутність Росії, яка явно не розуміє цінності свободи. Така присутність була б цинічною. Я хотів би, щоб це стало можливим колись знову, але будьмо серйозними – це точно не станеться в найближчі чотири місяці", - наголосив він.

Музей вирішив утретє після початку повномасштабної війни росії проти України не запрошувати російських представників на ці заходи.

До вторгнення росія брала участь у щорічних церемоніях 27 січня, а після нападу на Україну музей засудив дії країни-агресорки як "варварський акт".

Довідка.

Під час Другої світової війни після вторгнення нацистської Німеччини до Польщі був зведений концтабір Аушвіц-Біркенау. У ньому німецькі нацисти стратили приблизно 1,1 млн осіб, здебільшого євреїв, а також поляків, ромів, радянських військовополонених та людей інших національностей.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, росіяни вдарили по обʼєкту критичної інфраструктури у Запоріжжі, є поранені.

Головне