рф наполовину спустошила найбільший склад радянської бронетехніки, - ЗМІ

рф наполовину спустошила найбільший склад радянської бронетехніки, - ЗМІ

рф майже наполовину спустошила найбільший склад радянської бронетехніки під час повномасштабного вторгнення в Україну.

Про це повідомило видання The Moscow Times з посиланням на супутникові знімки Google Earth. Як зазначається, мова йде про базу законсервованої військової техніки "Вагжаново" в Бурятії поблизу Улан-Уде. Вона займає площу близько 13 кв. км.

При цьому зі зберігання росіяни зняли понад 40% радянських танків та бойових машин.

За пʼять місяців до російського вторгнення у "Вагжаново" зберігалося близько 3840 одиниць техніки. До травня 2023 року ця кількість скоротилася до 2270 одиниць. Тож за останні півтора року з бази вивезли близько 1570 одиниць танків та бойових машин. Більша частина техніки (32%) залишила "Вагжаново" після початку мобілізації в рф у вересні 2022 року.

Згідно з інструкціями Міноборони рф, існує чотири категорії консервації військової техніки. Найціннішу зберігають у спеціальних вентильованих та опалюваних приміщеннях. У "Вагжаново" машини переважно зберігалися просто неба.

"Це те, чого не шкода", – зазначив військовий експерт Павло Лузін.

У соціальних мережах колишніх військовослужбовців "Вагжаново" журналісти видання The Moscow Times виявили кілька фотографій танків, які зберігалися на базі. Опитані військові експерти впізнали в них танки Т-62, які випускали з 1962 до 1975 року.

За даними журналістів, частина танків, знятих зі зберігання, проходить глибоку модернізацію. Зокрема, їх оснащують додатковим захистом, сучаснішими двигунами, а також оптико-електронною системою та тепловізорами, після чого відправляють на фронт. Інші розбирають на запчастини.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, російська влада хоче озброїти Росгвардію та Національну гвардію важким озброєнням, щоб захистити режим. Президент Володимир Путін вже підписав відповідний закон.

Головне