Режим Лукашенка не залишає нам вибору: Польща готова повністю закрити кордон з Білоруссю

Режим Лукашенка не залишає нам вибору: Польща готова повністю закрити кордон з Білоруссю

Погіршення стану відносин Польщі з Білоруссю та ситуації на спільному кордоні відбулося з вини білоруської сторони. Про це розповів голова польського МЗС Радослав Сікорський. 

Міністр в інтерв'ю RMF24 не виключив можливості повного закриття кордону з Білоруссю, якщо режим Лукашенка продовжить свою деструктивну політику.

"Це наше право. Більшість переходів вже закрито, що створює незручності для наших і білоруських громадян. Однак режим може не залишити нам іншого вибору", - підкреслив він.

Сікорський також відзначив певне пом'якшення міграційної кризи на кордоні, пов'язуючи це з тиском польського уряду на Китай, який використовує польсько-білоруський кордон для транзиту товарів.

"Наскільки мені відомо, Пекін передав Білорусі свої побоювання", - зазначив міністр.

На питання, чи може такий крок змусити Мінськ звільнити польського журналіста Анджея Почобута або видати вбивцю польського солдата на кордоні, голова МЗС відповів: "Білорусь знає, що потрібно робити для покращення відносин, і знає, що для нас неприйнятно".

Як писав "Ми-Україна" раніше, Польща чітко дала Китаю зрозуміти, що може суттєво уповільнити його залізничний транзит в Євросоюз через КПП Малашевиче на кордоні з Білоруссю, посиливши безпекові та мирні процедури. Польську позицію до уряду КНР на тлі проблеми міграції з території РБ довів президент Анджей Дуда, коли минулого місяця здійснив держвізит до Пекіна.

Головне