Реставрація Софії Київської за 79,2 млн грн: у заповіднику пояснили необхідність

Реставрація Софії Київської за 79,2 млн грн: у заповіднику пояснили необхідність

Національний заповідник "Софія Київська" збирається здійснити реставрацію покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів Софійського собору за 79,2 млн гривень. Тендер, який було опубліковано на Prozorro, пояснила заступниця генерального директора заповідника Наталія Заєць.

Дах, конструктивні частини і куполи собору, як зазначила Заєць, перебувають в аварійному стані. Це може в будь-який час призвести до руйнації частини куполів, маківок та хрестів. При цьому у січні 2022 року вже були інциденти - під час різкого погіршення погоди впав хрест з одного з куполів.

Згідно з результатами дослідження Інституту "УкрНДІпроектреставрація", технічний стан конструктивної системи куполів є непридатним до нормальної експлуатації та є вкрай незадовільним.

Так інститут розробив проєкт реставрації покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів. Він передбачає комплекс заходів для попередження виникнення аварійних ситуацій, заміни частини конструктивних систем куполів, позолоти покриття хрестів та куполів і реставрації покрівлі Софійського собору.

"Ми добре усвідомлюємо, що під час війни бюджетні кошти мають спрямовуватися у першу чергу на потреби наших Збройних Сил. Тому заповідник активно співпрацює з меценатами та міжнародними партнерами, щоб максимально залучити небюджетні кошти для реставрації собору", - розповіла заступниця гендиректора.

Таким чином мерія Лісабона (Португалія) виділить кошти на виготовлення центрального хреста. Наразі вже заплановано укласти угоду. Для реставрації мають залучити як державні (у тому числі спеціального фонду), так і благодійні кошти.

Виконання робіт за проєктом розраховане на п'ять років. Цьогоріч на виконання робіт з держбюджету виділено 2 млн грн. Вони потрібні для встановлення хрестів і заміну конструктивних систем кріплення на куполах.

Наталія Заєць наголосила, що інші роботи, включно із золоченням, будуть виконуватись після закінчення воєнного стану.

Національний заповідник "Софія Київська" - це унікальна пам’ятка, яка входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і є одним з символів України.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, італійські архітектори відновлюватимуть Преображенський кафедральний собор в Одесі, який знищили росіяни.

Головне