Ремонти не допоможуть: як живуть переселенці у старих гуртожитках

Ремонти не допоможуть: як живуть переселенці у старих гуртожитках

Умови, в яких проживають переселенці на Полтавщині, незадовільні. Чому невеликі ремонти не можуть врятувати ситуацію і хто чи що може її змінити? Відповіді на ці запитання шукала наша кореспондентка.

Вже рік Максим з мамою живуть у гуртожитку профтехучилища. В яких умовах днями побачила уся країна.

"З 1938 року тут мало що змінилося", - каже жінка.

Фото оприлюднили на офіційних сторінках Офісу омбудсмена з прав людини. Його представники перевіряли заклади компактного поселення переселенців на Полтавщині. Якщо у більшості проблема одна – це пліснява, то тут проблема набагато більша.

"Жахіття, коли падає на голову звісно. Дах над головою є, аби тихо було", - сказала інша переселенка.

Більшість шматків стелі позбивали самостійно, щоб ті нікого не вбили. А от ремонтувати туалет, кажуть, поки неможливо. Там потрібен капітальний ремонт, бо чугунні комунікації залиті цеглою, бетоном і тримаються на рейках.

"Три дні ми думали шукати будинок, навіть шукали. Але потім подумали, що якось люди живуть. Звикли, і нічого, нормально. У мене син, йому треба вступати (до університету, - ред..), треба гроші", - поділилася переселенка Катерина Богданець.

Роками приміщення було законсервоване. Від початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну, будівлю відкрили як екстрений прилисток. Міжнародні організації замінили вікна, дають матеріали, а мешканці вже самотужки ремонтують кімнати.

Сам заклад не може проводити закупи і ремонти через війну.

Яка ситуація в гуртожитку механіко-технологічного коледжу?

У іншому гуртожитку механіко-технологічного коледжу облаштувати побут переселенцям допомогли благодійники. Втім, у будинку немає гарячої води.

Їм дали бойлери, два обігрівача, два холодильна і шість електроплиток. Переселенців там лише 18, вони платять лише за комунальні послуги.

На запит телеканалу "Ми-Україна" сюди приїхав представник обласної адміністрації. Одразу ж вдалося вирішити проблему з теплою водою.

"На сьогоднішній день в обласному центрі соціальних служб є бойлери. Ми домовилися з адміністрацією, що ці бойлери будуть передані. Адміністрація їх встановить. Це гуманітарна допомога", - поінформував заступник голови Полтавської ОВА Олексій Бруслик.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, у Міністерстві освіти та науки пропонують повністю реформувати систему освіти у школах. Голова відомства Оксен Лісовий заявив, що перехід на 12-річну систему освіти у школах планують, але не зараз, а з 2027 року. Скільки дисциплін варто вивчати також дискусійне питання у суспільстві.

Головне