Ректора вишу із захопленого рф Луганська судитимуть як колаборанта

Ректора вишу із захопленого рф Луганська судитимуть як колаборанта

СБУ передали до суду обвинувальні матеріали проти так званого ректора "луганського державного аграрного університету імені Ворошилова", його звинувачують у колабораційній діяльності у сфері освіти. Про це повідомило Третє управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Обвинувачений з 2020 року керує закладом, створеним окупантами на базі колишнього Луганського аграрного університету. У 2023 році установу було перейменовано на "федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение" та підпорядковано міністерству сільського господарства росії.

Навчання у закладі проводиться за російськими стандартами. Для інтеграції в російський "освітній простір" керівництво уклало угоди з вишами рф та організувало перепідготовку викладацького складу в Ростові-на-Дону.

Окрім підготовки кадрів для агропромислового комплексу, в університеті також готують військових для російських збройних формувань.

Протягом 2,5 років студенти проходять військову підготовку, включаючи вогневу та тактичну, отримують навички керування військовими підрозділами та беруть участь у польових зборах.

Нагадаємо, керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак взяв участь на тематичній онлайн-конференції, де обговорили недопущення ескалації війни.

Як писали "Ми-Україна" раніше, Україна зазнає збитків на понад 530 млн грн через забруднення річок Сейм та Десна.

Головне