Рейтингу паспортів світу: Україна за рік піднялась на шість позицій 

Рейтингу паспортів світу: Україна за рік піднялась на шість позицій 

Консалтингова фірма Henley & Partners опублікувала свій щорічний Індекс паспортів, який відстежує глобальні свободи пересування для 227 країн та територій. Україна у ньому посіла 30-е місце, число країн, які вільно можуть відвідувати українці складає 148.

Торік наша країна в Індексі розташовувалась на 36-у місці.

Цьогорічний рейтинг очолив Сінгапур, надаючи своїм громадянам безвізовий доступ до рекордних 195 напрямків. Це найвищий показник за всю 19-річну історію індексу.

Друге місце розділили Японія, Німеччина, Франція, Італія та Іспанія, громадяни яких можуть відвідати без візи 192 країни.

На третьому місці опинилися Південна Корея, Швеція, Фінляндія, Австрія, Ірландія, Люксембург та Нідерланди з доступом до 191 напрямку.

Велика Британія, яка ще у 2014 році очолювала рейтинг разом зі США, тепер посідає четверте місце (190 напрямків) разом з Новою Зеландією, Норвегією, Бельгією, Данією та Швейцарією.

США продемонстрували найбільш драматичне падіння, опустившись на восьме місце з доступом лише до 186 напрямків.

"Середня кількість напрямків, доступних без візи, майже подвоїлася: з 58 у 2006 році до 111 у 2024 році. Проте глобальний розрив у мобільності між верхівкою та низом індексу зараз більший, ніж будь-коли", - зазначив Крістіан Кейлін, голова Henley & Partners.

На протилежному кінці шкали знаходиться Афганістан, громадяни якого можуть подорожувати без візи лише до 26 країн - найнижчий показник за всю історію індексу. Поруч з Афганістаном розташувались Сирія (28) та Ірак (31).

Як писав "Ми-Україна" раніше, у травні у світі була зафіксована небачена досі кількість надзаможних людей - кожен з них має по понад 100 млрд доларів статків.

Головне