Raiffeisen Bank вигадав спосіб вивести частину накопичених доходів з росії 

Raiffeisen Bank вигадав спосіб вивести частину накопичених доходів з росії 

Raiffeisen Bank International заявив, що, ймовірно, знайшов спосіб, завдяки якому зможе вивести з росії принаймні частину з 3 млрд євро доходів. Компанія не може зробити це через указ, прийнятий Володимиром Путіним у серпні 2022 року.

Як пише Bloomberg, однієї зі складових цієї стратегії стало придбання російським підрозділом Raiffeisen 28% активів австрійської будівельної компанії Strabag, які ще донедавна були "замороженою" власністю російського підсанкційного олігарха Олега Дерипаски. Далі, за планом, має відбутися їх передача материнській компанії у Відні у якості дивідендів у натуральній формі. Покупка обійшлась у 1,5 мільярда євро.

Якщо план вдасться реалізувати, то за словами Raiffeisen, вона контролюватиме частку Strabag через дочірню компанію, "яка була заснована як партнерство між банком і Стефаном Целінгом, колишнім виконавчим директором кількох компаній, в яких Дерипаска був найбільшим акціонером". Власне він і керуватиме новим підрозділом, який переведуть до Австрії. 

Запит Bloomberg стосовно призначення Целінга у Raiffeisen коментувати відмовилися. 

Видання зазначає, що цей план, якщо його буде втілено в життя, допоможе із вирішенням "серйозного головного болю" для Raiffeisen. Компанія накопичила понад 3 млрд євро прибутку, однак ця сума фактично застрягла в Москві через обмеження на виведення дивідендів. Запланована угода, якщо її буде схвалено, дозволить перевести половину вказаної суми до материнської компанії. А Дерипаска, своєю чергою, ліквідує свою заморожену частку у будівельній компанії.

Нагадаємо, цьогоріч у липні Raiffeisen Bank International відклав вихід з рф. Як вдалось дізнатися ЗМІ, на цьому наполягає влада Австрії, яка прагне зберегти свої відносини з Москвою. Ще одна причина полягала у тому, що Австрія та RBI чинять опір цьому, сподіваючись, що війна рф в Україні незабаром закінчиться.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у грудні ЗМІ повідомили, що Австрія погодилась на затвердження 12-го пакета санкцій ЄС проти рф після того, як Україна виключила Raiffeisen зі списку міжнародних спонсорів війни.

Головне