Рада прийняла новий законопроєкт про угоду зі слідством щодо корупційних злочинів

Рада прийняла новий законопроєкт про угоду зі слідством щодо корупційних злочинів

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект №12039, який дозволяє укладати угоди зі слідством у корупційних справах, документ підтримали НАБУ, САП та антикорупційні громадські організації. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Ключові положення законопроекту:

  • Підозрювані зможуть отримати м'якше покарання в обмін на викриття інших корупціонерів;
  • Обов'язкова умова - повне або часткове відшкодування завданих збитків;
  • Запроваджуються підвищені штрафи: від 340 тисяч до 204 мільйонів гривень залежно від тяжкості злочину;
  • Навіть організатор корупційного злочину зможе укласти угоду, якщо викриє іншого організатора;
  • За словами голови Антикорупційного комітету Анастасії Радіної, ухвалення закону є зобов'язанням перед ЄС та умовою отримання щонайменше 350 мільйонів євро фінансової допомоги.

"Законопроект підвищить ефективність розслідувань та прискорить судовий розгляд топ-корупційних справ", - заявили директор НАБУ Семен Кривонос та керівник САП Олександр Клименко.

Укладення угод потребуватиме погодження керівництва правоохоронних органів, залежно від тяжкості злочину - від керівників обласних прокуратур до Генерального прокурора.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла законопроєкт, який надає відстрочку від мобілізації чоловікам віком до 25 років, які за медичними показниками визнані непридатними до військової служби в мирний час та обмежено придатними у воєнний час. 

Як писали "Ми-Україна" раніше, контррозвідка Служби безпеки України затримала інформатора ФСБ, якого російські спецслужби завербували через сайт знайомств. Зловмисник збирав розвідувальні дані на Донеччині та в Сумах для коригування ворожих авіаударів.

Головне