Путін вперше після видачі ордеру на арешт відвідає країну-члена МКС

Путін вперше після видачі ордеру на арешт відвідає країну-члена МКС

Російський диктатор Володимир Путін планує відвідати Монголію 3 вересня, попри ордер на арешт, виданий Міжнародним кримінальним судом у березні 2023 року. Це буде його перша поїздка до країни-учасниці МКС після видачі ордера, пише ABC News.

Згідно з Римським статутом, країни-члени МКС зобов'язані заарештовувати підозрюваних, щодо яких суд видав ордер. Однак механізму примусового виконання цього зобов'язання не існує, про що свідчить випадок з колишнім президентом Судану Омаром аль-Баширом, якого не заарештували під час візиту до Південної Африки у 2015 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Римський статут для України: що дасть його ратифікація та чим це допоможе під час війни

Кремль, який раніше наголошував на невизнанні юрисдикції МКС, не прокоментував можливість арешту Путіна в Монголії. За заявою Москви, візит відбудеться на запрошення президента Ухнаа Хурелсуха для участі в урочистостях з нагоди 85-річчя спільної перемоги радянських і монгольських збройних сил над японськими мілітаристами на річці Халхін-Гол.

МКС звинуватив Путіна в особистій відповідальності за викрадення дітей з України. Це перший випадок, коли міжнародний суд видав ордер на арешт лідера однієї з п'яти постійних країн-членів Ради Безпеки ООН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не Путіним єдиним: кого з лідерів ще розшукує МКС

Після видачі ордера Путін уникав поїздок до країн-членів МКС. Зокрема, він не відвідав саміт БРІКС у Південній Африці минулого року, натомість взявши участь у відеоформаті.

Як писав "Ми-Україна" раніше, президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор відхилив прохання української сторони заарештувати Володимира Путіна, якщо той буде присутній на інавгурації нової президентки Мексики в жовтні.

Головне