Путін розширює безвізовий режим для громадян Грузії: що це означає

Путін розширює безвізовий режим для громадян Грузії: що це означає

Російський диктатор Володимир Путін у жовтні 2024 року оголосив про розширення безвізового режиму для громадян Грузії. Про це повідомляється на порталі правових актів рф.

Тепер грузини можуть перебувати в росії більше ніж 90 днів для роботи, навчання чи інших цілей без необхідності отримання візи. Цей крок доповнює рішення, ухвалене в травні 2023 року, коли відновили прямі авіарейси між двома країнами. 

Мотиви Кремля

Згідно з документом, безвізовий режим в'їзду в рф тепер поширюється на громадян Грузії, які прибувають «у російську федерацію з метою здійснення трудової діяльності або на строк понад 90 днів для тимчасового перебування в рф, зокрема з метою здобуття освіти».

Раніше ці категорії громадян Грузії не мали права в'їзду в росію і виїзду з рф без оформлення віз.
Указ набуває чинності з дня опублікування, і тепер зазначені категорії громадян можуть відвідувати росію «на підставі дійсних документів, що засвідчують їхню особу (паспорта громадянина Грузії, диппаспорта, службового паспорта, книжки моряка, проїзного документа для повернення в Грузію)».

Путін скасував візовий режим для громадян Грузії, запроваджений 2000 року, з 15 травня 2023 року. Тоді ж було відновлено пряме авіасполучення між росією і Грузією. Громадяни Росії також мають право безвізового в'їзду до Грузії. При цьому між країнами, як і раніше, немає дипломатичних відносин.

Повністю скасувати візовий режим між країнами вимагала, зокрема, проросійська партія «Солідарність в ім'я миру» і глава грузинської діаспори росії Давид Цецхладзе.

Історія відносин

Це нове послаблення відбувається на тлі складної історії між Грузією та росією, яка особливо загострилася після війни 2008 року та визнання росією незалежності Абхазії та Південної Осетії. Відтоді дипломатичні відносини були перервані, а економічні та політичні зв'язки залишалися напруженими.

Однак, незважаючи на ці напружені відносини, грузинські трудові мігранти є важливими для російського ринку праці, а туризм із росії є значним джерелом доходу для Грузії. Відновлення авіарейсів та розширення безвізового режиму може вважатися спробою покращити економічні зв'язки між двома країнами.

Політичні наслідки

Цей крок Путіна викликав неоднозначні реакції в Грузії. Прозахідна опозиція критикує уряд за відсутність реакції на зближення з росією, а міжнародні організації, включаючи ЄС, закликають Грузію уникати поступок Кремлю. Водночас у країні готуються до парламентських виборів, і ця подія може мати вплив на політичну риторику.

Як писав “Ми Україна” раніше, ЄС призупинив високі зустрічі з грузинським урядом.

Головне