Путін повідомив МАГАТЕ про намір перезапустити ЗАЕС, - WSJ

Путін повідомив МАГАТЕ про намір перезапустити ЗАЕС, - WSJ

Російський диктатор Володимир Путін оголосив експертам з ядерної безпеки з МАГАТЕ про наміри росії повторно ввести в роботу окуповану українську Запорізьку АЕС. Про це The Wall Street Journal написало 12 квітня.

Фахівці агентства дізнались, що принаймні один з блоків, за планом росіян, планується перезапустити вже цьогоріч. Ймовірно, загарбники мають намір приурочити цю подію до 40-річчя підключення об’єкта до електричної мережі СРСР у грудні.

Наміри щодо запуску ЗАЕС у березні Путін повідомив очільнику МАГАТЕ Рафаелю Гроссі, коли сторони зустрічались у Сочі. Російський президент "графік не уточнив". 

Від працівників окупованої станції журналісти WSJ дізнались, що окупантам бракує потрібних фахівців для безпечного перезапуску реакторів. А відтак, якщо росіяни все ж це зроблять, це посилить небезпеку на атомному об'єкті, який і без того постійно перебуває у зоні серйозного ризику через бойові дії.

"ЗАЕС - не станція "радянського типу", до якої звикли російські працівники", - вказано у тесті статті.

Як відомо, на сьогодні один з шести реакторів на станції перебуває у режимі "гарячого" зупину, решта п'ять - у "холодному". 

Як писав "Ми-Україна" раніше, очільник Міненерго Герман Галущенко раніше розповідав, що росіяни можуть покинути окуповану Запорізьку АЕС у разі запровадження санкцій проти "Росатому". Міністр наголосив, що світова спільнота Рада керуючих МАГАТЕ неодноразово ухвалювали резолюції, згідно з якими росія має негайно покинути ЗАЕС та передати об'єкт під контроль України. Однак, "ці міжнародні документи для росіян нічого не важать взагалі, вони їх читають та викидають у смітник".

 

 

 

 

 

Головне