Путін націлився на захоплення шведського острова Готланд, - головком Швеції

Путін націлився на захоплення шведського острова Готланд, - головком Швеції

Головнокомандувач ЗС Швеції Мікаель Бюден заявив, що російська армія може вторгнутися на шведський острів Готланд. Його захоплення дало б змогу диктатору Володимиру Путіну контролювати регіон Балтійського моря та шантажувати Північноатлантичний альянс, пояснив він в інтерв'ю RND.

"Я певен, що Путін поклав обидва ока на Готланд. Мета Путіна – отримати контроль над Балтійським морем. Ймовірно, він також поклав око на Аландські острови", - заявив Бюден.

Шведський головком розповів, що до початку широкомасштабної війни в України військова присутність на Готланді було доведена до абсолютного мінімуму, який складали добровольчі сили. Російська агресія все змінила і тепер Швеція "озброює" острів, постійно перекидаючи туди додаткові сили.

"Той, хто контролює Готланд, той контролює Балтійське море... Ми дуже зацікавлені у збереженні відкритого морського шляху та контролю над тим, що відбувається над і під поверхнею води. З Готланду ми можемо допомогти іншим державам НАТО в Балтійському морі жити у безпеці", - наголосив він.

Бюден пояснив, що якщо росіяни наступатимуть на цей острів, що армія рф отримає змогу загрожувати державам-членам Альянсу з моря. Це, свою чергою, "означатиме кінець миру та стабільності у Північних країнах та Балтійському регіоні".

"Балтійське море не має стати ігровим майданчиком Путіна, де він наводить жах на членів НАТО", - підкреслив головнокомандувач.
 
Як писав "Ми-Україна" раніше, міністр оборони Швеції Пол Йонсон повідомив, що його країна наразі не має планів щодо відправлення особового складу до України, проте розглядає таку можливість за умови, що це запропонують країни-члени НАТО.

 

Головне