Путін готується до нападу Китаю: ЗС рф відпрацювали застосування ядерної зброї, - FT

Путін готується до нападу Китаю: ЗС рф відпрацювали застосування ядерної зброї, - FT

Російська армія провела репетицію використання тактичної ядерної зброї на випадок вторгнення Китаю в рф. Про це пише FT, посилаючись на витік військових файлів росії.

У документах, як зазначається, містяться різні сценарії підготовки ЗС рф до наступу Китаю, включно із десантом " ворога" на території росії; ураження сил, які відповідають за охорону суміжних з КНР території або "неминучу атаку противника" із застосуванням звичайної зброї. Йдеться про "29 секретних російських військових файлів, складених у період з 2008 по 2014 рік, включаючи сценарії військових ігор і презентації для морських офіцерів, в яких обговорюються принципи застосування ядерної зброї".

"Це вперше ми бачимо подібні документи у відкритому доступі. Вони показують, що оперативний поріг для застосування ядерної зброї досить низький, якщо бажаного результату не можна досягти звичайними засобами", - прокоментував витік директор Євразійського центру Карнегі рф в Берліні Олександр Габуєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 13 000 боєголовок на дев’ятьох: що треба знати про світовий потенціал ядерної зброї

У матеріалах визначено умови, за яких росія потенційно може застосувати ядерну зброю. Серед них: 

  • знищення нападником 20% підводних човнів російського флоту, споряджених стратегічною балістикою, 
  • ураження 30% атомних ударних підводних човнів,
  • одночасний удар по головному та резервному береговим командним центрам.

Документи також свідчать про відпрацювання російським Східним військовим округом низки сценаріїв китайського вторгнення в росію. Так, в одному з них ЗС рф можуть здійснити тактичний ядерний удар "у разі розгортання противником підрозділів другого ешелону і загрози подальшого наступу в напрямку головного удару".

У Китаї на витік документів відреагували. Китайське МЗС заявило, що не має жодних підстав аби підозрювати Кремль.

"Договір про добросусідство, дружбу і співробітництво між Китаєм і росією юридично закріпив концепцію вічної дружби і неворожнечі між двома країнами", - йдеться у заяві.

Втім експерти наголошують, що попри війну рф в Україні агресор не припиняє нарощувати свою східну оборону.

"рф продовжує зміцнювати свій ядерний потеціал на Далекому Сході поблизу кордону з Китаєм. Багато з цих систем мають дальність лише для удару по Китаю",- підкреслив директор зі стратегії, технологій і контролю над озброєннями в Міжнародному інституті стратегічних досліджень Вільям Альберк.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у літньому звіті Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI) зазначається, що країни-власники ядерної зброї взялись за модернізацію своїх арсеналів та приведення їх у бойову готовність. Двоє з них - США та росія - разом володіють майже 90% всієї ядерної зброї світу


 

Головне