Путін домовляється з Хафтаром: у Лівії може з'явитися російська військово-морська база

Путін домовляється з Хафтаром: у Лівії може з'явитися російська військово-морська база

росія має серйозні наміри щодо розширення своєї військової присутності у Лівії. Йдеться про будівництво на лівійській території російської військової бази, пише Bloomberg із посиланням на власні джерела. 

Співрозмовники видання зазначили, що нині триває процес укладання оборонної між російським диктатором Володимиром Путіним та верховним головнокомандувачем лівійських збройних сил Халіфою Хафтаром.  

Завдяки будівництву бази кораблі російського флоту зможуть отримати право на швартування в лівійському порту, швидше за все, в Тобруку, що у східній частині країни. 

Цей крок стане для Сполучених Штатів та Євросоюзу черговим викликом на тлі повномасштабної війни, що рф вже понад півтора роки веде в Україні, та потенційну роль росії у війні в Ізраїлі. 

"Не допустити росію до Середземного моря було ключовою стратегічною метою - якщо рф отримає там порти, це дасть їй можливість шпигувати за всім Європейським Союзом", - прокоментував ексспецпредставник США по Лівії Джонатан Вінер. 

Як відомо, раніше російська військова присутність у Лівії упродовж років забезпечувалась найманцями ПВК "Вагнер", які "оселилися" там під час громадянської війни. Ті напрацювання, які встигли за цей період і до загибелі Євгена Пригожина зробити "вагнерівці", дають змогу Кремлю швидкими темпами нарощувати свої іноземені активи. 

Окрім того, Bloomberg заявляє, що рф на додачу до Лівії збирається звести військово-морську базу і в Судані. Це дало б росіянам постійний доступ до Суецького каналу, Індійського океану та Аравійського півострова.

Нагадаємо, 1 листопада росЗМІ повідомили, що ПВК "Вагнер" поновила набір, тепер найманцями начебто командує син Пригожина Павло. Як зазначається, він очолив підрозділ "Росгвардії", в склад якого і ввійшли "вагнерівці". Нині до ПВК начебто набирають не в'язнів, а цивільних людей.

Як писав "Ми-Україна" раніше, за даними WSJ, американські розвідники володіють даними стосовно намірів російської ПВК "Вагнер" передати шиїтському парамілітарному угрупованню "Хезболла" ЗРГК російського виробництва "Панцир-С1"

 

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.