Психологиня розповіла, наскільки знижується рівень фертильності через війну

Психологиня розповіла, наскільки знижується рівень фертильності через війну

Безумовно війна впливає на фертильність, репродуктивна здатність знижується через навантаження на психіку, стресові розлади та навіть звичайні переживання через тривоги і вибухи. Більше про це в ефірі "Ми-Україна" розповіла психологиня Віра Романова.

"Насправді всі продовжують займатися сексом, всі хочуть великі сім'ї, але так чи інакше, якщо ми подивимося на дослідження наслідків війн в різних країнах, то перш за все ми звернемо увагу на те, що в епіцентрах конфлікту фертильність населення знизилась від 30 до 50%. Ця війна настільки гібридна і росія точно знає, що вона робить і для чого. Зниження фертильності, перш за все, є наслідком величезного навантаження на психіку і стресових розладів, і навіть якщо це не розлади, то переживання всіх цих "шахедів", сирен, прильотів тощо. Воно дуже сильно все впливає і на лібідо, і на фертильність, і на гормональні порушення мензурального циклу у жінок", - розповіла фахівчиня.

За її словами, досвід найближчої за ментальністю країни - Хорватії - показує, що показник здатності жінки до зачаття і виношування потомства знижується на 30-50%. Романова додала, що з наслідками війни за незалежність (1991 - 1995 рр.) країна розбирається і досі.

Вона наголосила, що єдиним механізмом відновлення народжуваності є закінчення війни. Але зважаючи на реальність зараз необхідно допомогти людям знизити стрес, навчити їх самодопомозі та самоспівчутті.

Як писав "Ми-Україна" раніше, від початку повномасштабної війни народжуваність в Україні скоротилась на понад чверть. З січня по липень 2023 року народилося 96 755 дітей, що на 28% менше порівняно з відповідним періодом у 2021 році, коли на світ з’явилося 135 079 немовлят. 

Головне