Привласнили понад 1 млрд грн державних коштів: екс-заступнику міністра оборони та його підлеглому оголосили підозри

Привласнили понад 1 млрд грн державних коштів: екс-заступнику міністра оборони та його підлеглому оголосили підозри

Служба безпеки України повідомила про підозру колишньому заступнику міністра оборони України та колишньому керівникові Департаменту державних закупівель Міноборони. Про це повідомили у прес-службі СБУ.

За даними відомства, вони мають масштабну доказову базу про те, що зазначені особи займалися корупційною діяльністю.

"Посадовці причетні до розкрадання бюджетних грошей на закупівлі бронежилетів та зимової форми для підрозділів ЗСУ, які виконують бойові завдання на фронті. Незаконна діяльність фігурантів завдала збитків державному бюджету України на загальну суму більше 1 млрд грн", - йдеться у повідомленні.

В СБУ додали, що корупційна схема була організована на початку березня 2022 року, тобто майже відразу після повномасштабного вторгнення рф.

"Для її реалізації вони здійснили закупівлю в іноземної фірми майже 3 тис. бронежилетів на понад 130 млн грн. При цьому більше 100 млн грн із цієї суми були привласнені учасниками оборудки. Товарознавча експертиза, ініційована СБУ встановила, що реальна ринкова вартість цих засобів захисту становить лише 25 млн грн. Більше того, придбані бронежилети не відповідають заявленому класу захисту", - наголосили у спецслужбі.

Крім того фігуранти справи закупили оптову партію неякісних зимових курток і штанів для ЗСУ на 900 млн грн.

У рамках розслідування СБУ провела обшуки за місцем роботи та проживання фігурантів і знайшла документацію та інші речові докази їхньої незаконної діяльності.

Екс-посадовцям оголошено підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань).

Наразі обидва зловмисники перебувають під вартою.

Як повідомляли "Ми-Україна", Генеральний прокурор України Андрій Костін вважає мародерством корупцію під час війни

Головне