Проводили "референдуми" рф на півдні та сході України: СБУ викрила ще двох колаборанток

Проводили

Правоохоронці викрила двох жінок, які під час початку повномасштабної війни співпрацювали з російськими окупантами в Харківській та Херсонській областях. Жінки проводили так звані "референдуми" рф.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

Затримані брали участь у підготовці псевдореферендумів щодо "приєднання" східних і південних регіонів України до складу росії.

Одна з них - колишня продавчиня з правобережної частини Херсонщини. Після того як Бериславський район був окупований, вона пішла працювати до окупаційного "виборчкому", створеного загарбниками на території громади. Там вона займалася "бюлетенями" і разом із російськими військовими обходила двори, збираючи "голоси". У разі відмови підтримати Кремль, вона погрожувала людям переслідуванням з боку окупантів.

Після звільнення правобережжя Херсонщини жінка втекла на Хмельниччину, де ховалася під виглядом переселенки. Проте співробітники СБУ знайшли її та повідомили про підозру за колабораційну діяльність, здійснену за попередньою змовою групою осіб. Її взято під варту, і вона може отримати до 10 років позбавлення волі.

Інша фігурантка - секретарка старости однієї з сільрад Куп'янського району Харківщини. Під час тимчасової окупації вона працювала в місцевій окупаційній адміністрації рф, де збирала паспортні дані мешканців для використання у фейковому референдумі на окупованій частині регіону. Після звільнення селища вона намагалася сховатися, але була знайдена правоохоронцями, які також повідомили їй про підозру в колабораційній діяльності.

Оперативні заходи були проведені СБУ у Харківській, Херсонській та Хмельницькій областях спільно з Національною поліцією та за процесуального керівництва прокуратур.

Як писав "Ми-Україна" раніше, ВАКС обрав запобіжний захід голові АМКУ Кириленку.

Головне