Програма "Врятуй кінцівку": як допомогти запобігти ампутаціям поранених бійців, що стали на захист України

Програма

Нинішня війна є війною травмованих кінцівок. Пошкодження та ампутації кінцівок відбуваються на фронті щодня. Більшість постраждалих військових вдається врятувати, однак їхнє подальше життя вже не буде таким, як раніше. 

Цим людям доводиться пройти через десятки операцій та тривале відновлення. А супроводжується все це ще й проблемою фінансування.

Щоб хоч трішки допомогти родинам постраждалих військових було запроваджено національну програму "Врятуй кінцівку". Її основна мета -  допомогти запобігати ампутаціям поранених бійців та цивільних громадян через встановлення надрукованих на 3-D принтері фрагментів відсутніх у тілі кісток. Нині в черзі на операцію вже перебувають 3 тисячі військових. 

"Важливо донатити на дрони, на зброю, на ЗСУ. Але люди це найбільш важливий ресурс, який у нас зараз є", - наголошує амбасадорка програми "Врятуй кінцівку" Марічка Бакума.

За рік роботи програма "Врятуй кінцівку" забезпечила:

  • проведення понад 1000 операцій х порятунку кінцівок
  • закупівлю понад 3000 апаратів зовнішньої фіксації
  • вирішення на національних консиліумах найскладніших в Україні випадків травм.

Крім того було створено сотні годин наукових лекцій для лікарів, ортопедів-травматологів для  підвищення якості надання медичних послуг та зменшення кількості медичних помилок, що призводять до ампутацій.

"Ця війна, в порівнянні із Другою світовою, є війною травмованих кінцівок. Україну може чекати понад 100 тисяч людей з інвалідністю, через ушкодження кінцівок, які наша держава буде лікувати багато років, на які буде витрачати багато ресурсів, якщо зараз не приділити збереженню кінцівок належну увагу суспільства. Наша місія - зупинити інвалідизацію українців. Наша мета - забезпечити якісне та професійне лікування, а також відновлення кінцівок військових та цивільних за рахунок проведення 15 000 операцій", - наголосив ініціатор програми "Врятуй кінцівку", колишній радник міністра охорони здоров’я Сергій Сошинський.

Долучитися до програми "Врятуй кінцівку" та допомогти постраждалим може кожен бажаючий. Зробити це можна за посиланням: https://houp.org/.

Як повідомляли "Ми-Україна", Кабінет міністрів обмежив час лікування українських військових за кордоном - віднині воно не повинно перевищувати 12 місяців.

Головне