Продовольчій безпеці світу загрожує аномальна спека: що говорять вчені

Продовольчій безпеці світу загрожує аномальна спека: що говорять вчені

Аномальна спека загрожує продовольчій безпеці планети. Науковці попереджають, що хвилі тепла, які слідують одна за іншою, можуть істотно обмежити здатність природи забезпечити людство харчами, пише The Guardian.

На сьогодні непритаманна спека спостерігається у Європі, США та Китаї. Вчені також б’ють на сполох через рекордні температури в океані та на суходолі.

"Наша харчова система є глобальною. Зростають ризики одночасних великих втрат урожаю у різних регіонах світу, що справді вплине на доступність продовольства та ціни. Це не те, що ми спостерігаємо зараз, але найближчими десятиліттями це одна з речей, яких я дійсно боюся", - сказав Джон Маршам, професор атмосферних наук в Університеті Лідса.

Він наголосив на тому, що на відміну від людини, яка може врятуватися від спеки за допомогою кондиціонеру, "природні та фермерські екосистеми цього зробити не можуть".

Для прикладу, спека 2018 року в Європі призвела до втрати близько 50% тогорічних врожаїв. Високі температури торік практично повністю вбили у Британії врожай фруктів та овочів.

Науковці очікуються, що до 2040 року хвилі тепла стануть спостерігатися у 12 разів частіше, ніж до цього. Звісно одна хвиля тепла може не здатна критично нашкодити екосистемі, однак більш тривалі та часті явища означатимуть, що природа не матиме часу відновитися.

"Зазвичай люди ізольовані від впливу погоди. Ми ходимо в магазини по їжу – самі її не вирощуємо. Але якщо ви поговорите з фермерами у будь-якій точці світу, вони чудово обізнані про те, що робить погода і як вона впливає на їхнє сільське господарство", - наголосив Маршам.

Окремо вчені занепокоєні можливою загибеллю жителів морів та океанів через спеку.

"Ми часто думаємо про вплив на екосистеми на суходолі, тому що це легко побачити — рослини в'януть, а тваринам стає надто спекотно. Але люди зазвичай не думають про морські хвилі тепла. Ось що мене справді непокоїть — ця невидима, тиха смерть", - пояснила Даніела Шмідт, професор наук про Землю Бристольського університету.

Для знищення тропічних коралових рифів достатньо буде всього лише потепління на два градуси. Між тим саме ці екосистеми мають найвище біорізноманіття серед усіх у світі і підтримують понад 500 мільйонів людей у всьому світі, більшість з яких проживає в бідних країнах.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в ООН неодноразового наголошували, що вихід рф з Чорноморської зернової угоди створює загрозу світовій продовольчій безпеці. Турецький лідер Реджеп Тайїп Ердоган вважає, що завдяки перемовинам зі своїм російським колегою Володимиром Путіним у серпні йому вдасться повернути рф до зернової угоди.

Головне