Принцип "рф заплатить" для нас є дуже важливим і фундаментальним, - Шмигаль

Принцип

Країна-агресорка має заплатити за все, що скоїла за час війни проти України. Цей принцип є фундаментальним, його підтримують також і українські союзники, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час Міжнародного  форуму "United for Nature. Agenda for Ukraine".

Заплатити росіяни серед іншого мають і за збитки, завдані навколишньому середовищу.

"Цей принцип закладений у нашій довкіллєвій декларації, проєкт якої презентували у жовтні. Декларація закликає створити міжнародну екологічну платформу для оцінки збитків і це чітко корелюється з ініціативою нашого президента щодо створення глобальної платформи оцінювання збитків", - зазначив Шмигаль.

Він додав, що у діалозі з партнерами у цьому питанні є значний прогрес. Тепер Україна очікує на рішення від них.

Нагадаємо, від 24 лютого 2022 року агресія російської федерації призвела до збитків для українського довкілля на суму 2,2 трильйона гривень. Більшість збитків, майже половина, це збитки від викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Далі іде забруднення грунтів і забруднення водних ресурсів.

Як писав "Ми-Україна" раніше, росіяни знищили всю заповідну зону Джарилгацького національного природного парку Херсонської області. Практично знищені два водно-болотні угіддя міжнародного значення: "Архіпелаг Великі та Малі Кучугури" та "Заплава Сім Маяків". Окупованими лишаються 514 об’єктів природно-заповідного фонду площею 0,80 мільйона гектарів.

Головне