Президент ПАР: Росія пригрозила оголошенням війни за арешт Путіна

Президент ПАР: Росія пригрозила оголошенням війни за арешт Путіна

Президент Південно-Африканської Республіки (ПАР) Сиріл Рамафоса заявив, що росія пригрозила його країні оголошенням війни за арешт російського президента Володимира Путіна. Йдеться про можливість приїзду диктатора у серпні на саміт БРІКС.

Про це повідомило видання The Daily Maverick. Як зазначається, Рамафоса дав таке пояснення суду південноафриканського міста Гаутенг. Він розглядав питання надання Путіну імунітету від арешту, незважаючи на виданий Міжнародним кримінальним судом ордеру на арешт.

Заява президента ПАР була надіслана ще у травні. Він наполягав на її конфіденційності, але напередодні Вищий суд Гаутенга за позовом опозиційної партії "Демократичний альянс" розпорядився опублікувати слова Рамафоси.

"росія чітко дала зрозуміти, що арешт її чинного президента був би оголошенням війни. Ризикувати і вступати у війну з росією суперечить нашій конституції", – заявив лідер ПАР.

Сиріл Рамафоса також наголосив суду, що ПАР почала з Міжнародним кримінальним судом у Гаазі консультації за статтею 97 Римського статуту. Вони ініціюються в разі проблеми, що "потенційно може перешкодити або унеможливити виконання запиту МКС".

Нагадаємо, російський диктатор Володимир Путін і досі офіційно не підтвердив, чи приїде він особисто на саміт БРІКС у Південно-Африканську Республіку.

“Крім того, Південна Африка повинна розглянути або відкликання, або зміну наших зобов’язань перед деякими міжнародними установами, які не служать нашим національним інтересам”, – заявив представник ПАР.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, депутати Європейського парламенту закликали Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видати ордер на арешт самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Головне