Президент Сербії Вучич пропустить саміт БРІКС у Казані

Президент Сербії Вучич пропустить саміт БРІКС у Казані

Президент Сербії Александар Вучич відмовився від участі у щорічному саміті БРІКС у Казані 22-24 жовтня попри особисте запрошення Володимира Путіна. Про це пише Bloomberg.

За його словами, відмова обумовлена візитами до Белграда в цей час високопоставлених європейських політиків - прем'єрів Греції та Польщі - Кіріакоса Міцотакіса та Дональда Туска, а також президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн. Замість себе на захід в росії він направить чотирьох високопоставлених урядовців.

"Я був дуже чесним з президентом Путіним. Навіть без цих візитів мені було б складно приїхати через різні проблеми", - зазначив Вучич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бразильський лідер Лула не поїхав на БРІКС в рф: стала відома причина

Як відомо, Сербія входить до невеликого переліку європейських країн, які не приєдналася до санкцій проти рф через війну в Україні. Белград засудив повномасштабне вторгнення, але продовжує співпрацювати з Москвою, особливо в енергетичній сфері. Серед іншого, країн качає російський газ за "дуже зручними" цінами, хоча і працює над диверсифікацією джерел постачання через Азербайджан та Грецію.

Нагадаємо, днями Вучич вперше за два з половиною роки поспілкувався з російським диктатором Володимиром Путіним, обговоривши річницю звільнення Белграда та забезпечення Сербії газом.

Як писав "Ми-Україна" раніше, ЄС готується запровадити нові санкції проти росії на початку 2025 року, коли головування в блоці перейде до Польщі. 

Головне