Президент Сербії підписав декларацію на підтримку України

Президент Сербії підписав декларацію на підтримку України

На саміті підписано декларацію, яка засуджує дії росії в Україні. Документ характеризує конфлікт як злочин проти українського народу та серйозну загрозу для миру й безпеки в Європі та світі. Про це пишуть російські ЗМІ.

Президент Сербії Олександр Вучич, підписуючи документ, зазначив, що його країні вдалося пом'якшити формулювання щодо санкцій. "Ми підтримуємо територіальну цілісність України відповідно до Статуту ООН, але залишаємося без введення санкцій проти російської федерації. Це політика, яку проводить Республіка Сербія", — наголосив він.

18 пунктів декларації підтверджують відданість "постійній багатогранній підтримці України та її народу так довго, як це буде потрібно". Учасники саміту також висловили підтримку підсумкам "саміту миру" у Швейцарії та готовність сприяти реалізації "формули Зеленського".

Цей крок демонструє складний баланс, який намагається зберегти Сербія: підтримуючи територіальну цілісність України, країна водночас уникає приєднання до санкцій проти росії.

Як писали "Ми-Україна" раніше, президент України Володимир Зеленський ввечері, 10 жовтня, прибув до Італії, де зустрівся з прем'єр-міністром Джорджею Мелоні.

Головне