Прем'єр-міністр Японії розпустив Нижню палату парламенту

Прем'єр-міністр Японії розпустив Нижню палату парламенту

Прем'єр-міністр Японії Шіґеру Ішіба 9 жовтня оголосив про розпуск Нижньої палати парламенту, відкривши шлях для дострокових виборів у країні.

Про це повідомляє Kyodo News.

Ішиба зазначив, що це рішення було прийнято для отримання прямого відгуку громадськості.

"Я вирішив розпустити Палату, щоб отримати пряму думку громадськості, адже дуже важливо, щоб ми продовжували керувати урядом, захищаючи Японію та її народ," — підкреслив Ішіба під час дебатів у парламенті.

Цей крок став найшвидшим розпуском Нижньої палати з часів завершення війни в Японії — лише через вісім днів після його призначення на посаду. Сьогодні Кабінет міністрів схвалив план розпуску, а політична кампанія розпочнеться 15 жовтня.

Наразі члени Нижньої палати парламенту мали б завершити свої повноваження в жовтні 2025 року. Згідно з Конституцією Японії, прем’єр-міністри мають право розпускати парламент за власним бажанням.

Нагадаємо, що 1 жовтня Нижня палата парламенту обрала Шіґеру Ішібу новим прем'єр-міністром, після чого він підтвердив, що Японія продовжуватиме підтримувати Україну та запроваджувати рішучі санкції проти росії.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, президент Володимир Зеленський у середу, 2 жовтня, зустрівся з надзвичайним і повноважним послом Японії в Україні Кунінорі Мацуді. Глава держави під час зустрічі заявив, що сподівається на подальшу підтримку від Японії на чолі з прем’єр-міністром Шігеру Ішібою.

Головне