Прем'єр-міністерка Естонії прокоментувала загрозу з боку рф, якщо Україна зазнає поразку, - BBC

Прем'єр-міністерка Естонії прокоментувала загрозу з боку рф, якщо Україна зазнає поразку, - BBC

Естонія переконана, що після завершення бойових дій в Україні російський диктатор Володимир Путін може звернути увагу на країни Балтії, намагаючись повернути їх під контроль Москви.

Про це розповіла прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас в інтерв'ю з BBC.

Естонія вважає себе прифронтовою державою НАТО, оскільки її прикордонники спостерігають за російською фортецею Івангород через річку Нарву.

Уряд Естонії вклав значні кошти та зброю у військові зусилля України, пожертвувавши Києву понад 1% свого ВВП. 

“Якби кожна країна НАТО зробила це, Україна виграла б”, - сказала Каллас.

Однак, за її словами, Україна не виграє, не маючи достатньої кількості артилерії, боєприпасів, протиповітряної оборони та військ.

На питання про план Б Естонії, якщо Україна програє війну, Каллас відповіла:

“У нас немає плану Б щодо російської перемоги, тому що тоді ми перестали б зосереджуватися на плані А - допомогти Україні відбити російське вторгнення”.

Естонія, як колишня частина Радянського Союзу, бачить в росії екзистенційну загрозу. Каллас, яка народилася радянською громадянкою, і її матір і бабуся були примусово вивезені до Сибіру, зараз є однією з найбільш агресивних лідерів НАТО щодо протидії амбіціям Кремля в Європі.

Наразі Велика Британія керує бойовою групою чисельністю 1200 осіб, розташованою в Тапі на півночі Естонії. До складу групи входять танки, піхота, артилерія, безпілотники та рота французької елітної гірської піхоти. За словами бригадного генерала Джайлза Харріса, командувача британськими силами в Естонії, нові плани передбачають посилення оборони у разі навіть короткого вторгнення росії. 

“Ми маємо формування у високій готовності у Великій Британії... щоб вчасно доставити сюди більш важкі сили... і це повна зміна того, на чому ми були раніше”, - додав він.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, російські окупанти тероризують населення Херсонщини. Зокрема, вони використовують дрони, аби переслідувати цивільних та скидати на них вибухівку.

Головне