Прем’єр Польщі терміново зустрівся з президентом Литви на Сувальському перешийку через провокації в Білорусі

Прем’єр Польщі терміново зустрівся з президентом Литви на Сувальському перешийку через провокації в Білорусі

Президент Литви Гітанас Науседа провів термінову зустріч на Сувальському перешийку з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким. Про це литовський лідер повідомив у себе в Twitter.

Під час зустрічі литовський та польський політики мають намір обговорити безпекову ситуацію на своїх кордонах. А саме присутність найманців ПВК "Вагнера" у Білорусі, що є "додатковим фактором ризику" для безпеки Литви, Польщі та НАТО в цілому.

"Ми залишаємося пильними та готовими до будь-якого можливого сценарію", - заявив Науседа.

Також про зустріч повідомив і Моравецький. Він заявив, що ця зустріч має важливе значення перед обличчям загроз і провокацій. Адже Польща постійно перебуває в небезпеці через "провокації та гібридні атаки з боку Білорусі та росії". 

Крім того Моравецький заявив, що Польща постійно контактує з союзниками в НАТО, зокрема США та Британією, стосовно ситуації з "вагнерівцями".

Нагадаємо, Сувальський перешийок це територія біля міста Сувалки у Польщі, що з’єднує країни з державами Балтії. Ця територія відокремлює Калінінградську область рф від Білорусі. Є ризик, що ця територія може стати головним напрямом можливого удару рф на країни НАТО. Таким чином росія може спробувати отримати сухопутний коридор з Білорусі до Калінінградської області.

Як повідомляли "Ми-Україна", частину найманців ПВК “Вагнера” перекинули до польського кордону, а саме у район Сувальського перешийка. Такий крок Польща розцінює як наближення до “гібридного наступу на польську територію”.

Головне