Правозахисника Максима Буткевича, якого росіяни тримають в полоні, нагородили премією Анни Франк

Правозахисника Максима Буткевича, якого росіяни тримають в полоні, нагородили премією Анни Франк

Правозахисник, журналіст та ексспівробітник ООН Максим Буткевич, який з червня минулого року перебуває в російському полоні, став лауреатом нагороди імені Анни Франк. Цією відзнакою щороку Посольство Нідерландів у США відзначає осіб, які зробили свій внесок у боротьбу з антисемітизмом, расизмом та за захист прав людини.

Як розповіла пані посол України в США Оксана Маркарової, нагороду замість Максима отримав його батько - професор Олександр Буткевич.

"Саме завдяки таким незламним воїнам, як Максим, нам вдається продовжувати боротьбу за нашу незалежність і за нашу перемогу", - написала вона.

Максим Буткевич також брав участь у Студентській революції на граніті в 1990 році, викладав у Києво-Могилянської Академії, був одним з засновників низки правозахисних організацій та активно працював у Комітеті солідарності з заручниками Кремля. Від самого початку російської повномасштабної агресії пішов до війська, аби захищати Батьківщину. 

Торік у червні російські окупанти взяли його в полон на Луганщині. Його судили за нібито намір вбити мирних людей у Сєвєродонецьку, за це суд "ЛДНР" дав йому 13 років за ґратами.

photo_2023-10-20_15-08-04.jpg (126 KB)

Нагадаємо, 27 вересня у російському Ростові-на-Дону судили полонених бійців “Азову”, які стояли на захисті Маріуполя. Українських воїнів росіяни збиралися засудити до довічного ув’язнення.

Як писав "Ми-Україна" раніше, на початку жовтня росіяни в тимчасово окупованому Маріуполі затримали трьох школярів нібито "за екстремізм". Діти навчаються у 9-у класі.

 

Головне