Правляча партія Грузії готує нову спробу імпічменту президентки Зурабішвілі

Правляча партія Грузії готує нову спробу імпічменту президентки Зурабішвілі

Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі оголосив про намір партії "Грузинська мрія" ініціювати процедуру імпічменту проти президентки країни Саломе Зурабішвілі. Відповідна заяви політика пролунала 7 жовтня, пише Reuters.

Ця спроба відбудеться напередодні парламентських виборів 26 жовтня, рівно через рік після попередньої невдалої спроби імпічменту.

Звинувачення проти Зурабішвілі базуються на її закордонних візитах, які, за словами Папуашвілі, не були санкціоновані урядом. Ці ж звинувачення висувалися і під час тогорічної спроби імпічменту.

На сьогодні "Грузинська мрія" та її союзники не мають достатньої кількості голосів у парламенті для оголошення імпічменту. Папуашвілі висловив надію, що це питання вирішиться після обрання нового складу парламенту Грузії після виборів.

Видання нагадує, що минулого тижня Зурабішвілі здійснила турне Європою, зустрівшись з президентами Франції, ФРН та Польщі, а також високопосадовцями Євросоюзу. Після цього ЄС заявив про призупинення всіх контактів на високому рівні з урядом Грузії через його "антизахідні та антиєвропейські заяви".

Як відомо, критики звинувачують "Грузинську мрію" у спробах саботувати давні цілі Тбілісі щодо членства в ЄС і НАТО та переорієнтувати країну на росію. Політична сила, своєю чергою, стверджує, що прагне вступу Грузії до блоків, однак уникаючи при цьому конфлікту з Москвою.

За даними опитувань громадської думки, "Грузинська мрія" залишається найпопулярнішою партією в країні, хоча її підтримка і почала знижуватися з 2020 року.

Як писав "Ми-Україна", раніше цього місяця спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав закони, що обмежують права ЛГБТ-спільноти, після того як президентка країни Саломе Зурабішвілі відмовилася ставити свій підпис під документом.

 

Головне