Працював на ФСБ: експомічника депутата Бундестагу Сергієнка позбавили німецького громадянства

Працював на ФСБ: експомічника депутата Бундестагу Сергієнка позбавили німецького громадянства

Колишній помічник німецького депутата Бундестагу від партії "Альтернатива для Німеччини" Володимир Сергієнко, якого, за даними The Insider і Der Spiegel, завербувала ФСБ, незаконно отримав німецький паспорт. Тепер він позбавлений цього громадянства.

Про це пише Spiegel.

За даними видання, таке рішення ухвалив Адміністративний суд Берліна в середині червня.

Суд постановив, що Сергієнко шахрайським шляхом отримав німецьке громадянство, приховавши свій російський паспорт під час процесу натуралізації. У своїй заяві у 2019 році Сергієнко зазначив, що має тільки українське громадянство. Попри серйозні застереження з боку органів безпеки, у листопаді 2022 року він отримав німецьке громадянство.

Сергієнко вже давно знаходися під наглядом західних спецслужб. Він регулярно відвідував Москву і брав участь у токшоу на російському телебаченні. У квітні 2023 року німецькі митники виявили у нього 9 000 євро та російський паспорт після повернення з росії.

До початку цього року Сергієнко працював помічником депутата Бундестагу від "Альтернативи для Німеччини" Євгена Шмідта і тривалий час мав парламентське посвідчення. За судовими документами, Федеральне відомство з охорони Конституції підозрює його в діях на користь російських державних органів, що шкодять Федеративній Республіці Німеччина.

Згідно з розслідуванням The Insider і Der Spiegel, Сергієнко, колишній український політтехнолог, який мав німецьке громадянство, вів переписку зі своїм куратором, полковником ФСБ Іллею Вечтомовим. У цих повідомленнях Сергієнко звітував про виконану роботу, обговорював із Вєчтомовим, відповідальним за українські питання, своє фінансування з Москви та свої дії. Одним із результатів його діяльності став позов від "Альтернативи для Німеччини" до Федерального конституційного суду, у якому йшлося про необхідність припинення постачання танків в Україну.

Сам Сергієнко заперечує свій зв'язок із російською розвідкою. У коментарі Der Spiegel він заявив, що не спілкувався з Вєчтомовим, а всі його зв'язки з росією нібито є вигаданими.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, СБУ затримала агента російського спецназу, який готував прорив окупантів на Донеччині.

Головне