"Пожартував" про підрив літака у Snapchat: в Іспанії судять 20-річного британця

В Іспанії судять 20-річного громадянина Великої Британії Адітьє Верму, який "пожартував" про намір підірвати літак у бесіді з друзями Snapchat.

Про це повідомило BBC. Як зазначається, суд у Мадриді вже розпочався.

Справа стосується інциденту, який стався у липні 2022 року. На той момент 18-річний хлопець вилетів з аеропорту Гатвік, що поблизу Лондона, в Іспанію. Британець надіслав у Snapchat повідомлення своїм друзям: "Готуюсь підірвати літак (я член "Талібану")". Це повідомлення перехопили британські спецслужби і передали іспанським.

Таким чином літак, який направлявся до острова Менорка (Іспанія), був перехоплений двома винищувачами F-18 Військово-повітряних сил Іспанії. Літак піддали ретельним обшукам, але жодної вибухівки там не знайшли.

Адітьє Верма був заарештований. Він дві доби перебував у поліцейській камері в Іспанії, а потім був відпущений під заставу. Вже у Британії юнака допитала британська військова розвідка МІ5 і МІ6. Потім він зміг повернутися додому.

Під час судового засідання у понеділок, 22 січня, Адітьє Верма заявив, що його повідомлення було "жартом у приватній групі".

"Його просто відправили моїм друзям, з якими я подорожував того дня", - пояснив британець.

Експерти іспанської поліції в суді Мадрида також розповіли, що перевірили телефон хлопця - він читав про конфлікт між Пакистаном та Індією і можливість нападу Ісламської держави на Близько Сході. При цьому експерти не знайшли нічого, що могло б пов'язати Верму з тероризмом.

Верму, якщо його вину доведуть, можуть оштрафувати на суму до 22,5 тис. євро. Також він, ймовірно, повинен буде сплатити компенсацію Міністерству оборони Іспанії у розмірі 95 тис. євро через операцію з перехоплення літака.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у Німеччині та Австрії правоохоронці затримали ісламістів, які планували теракти в Європі на Різдво та Новий рік.

Головне